13.10.2022

Presidentti Niinistö vastaanotti Pro diaconia -mitalin

Diakoniatyöntekijöiden Liiton hallituksen myöntämän Pro diaconia -mitali luovutettiin tapaamisessa Mäntyniemessä.

Tasavallan presidentille luovutettiin Pro diaconia -mitali numero 1 huomionosoituksena hänen tekemästään työstä heikoimmassa asemassa olevien ihmisten hyväksi. Mitalilla voidaan huomioida henkilö, joka on toiminut diakoniaa edistäen ja toteuttanut erityisellä tavalla lähimmäisenrakkautta.

Niinistö on ollut perustamassa Tukikummit-säätiötä ja hän toimii tällä hetkellä sen kunniapuheenjohtajana. Tukikummien kantavana ajatuksena on ollut auttaa syrjäytymisvaarassa olevia nuoria. Säätiön kautta saadut avustukset on kanavoitu lyhentämättöminä perille Kirkon diakoniarahaston ja seurakuntien diakoniatyöntekijöiden kautta. Niinistö on myös monilla muilla tavoilla ohjannut tukea nuorten ja vähäosaisten hyväksi tehtävälle työlle.

Presidentti Niinistö on toiminut diakonisesti tuomalla julkisessa keskustelussa esiin toistemme ymmärtämisen, keskinäisen auttamisen, yhteisvastuun ja toivon näköalojen tärkeyden. Osallisuus on myös ollut tärkeä teema presidentin puheenvuoroissa. Toiminnallaan hän on myös nostanut esiin tavallisia ihmisiä tarinoineen, joista ei ehkä muuten kuultaisi tai joita ei ehkä muuten huomattaisi.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Diakoniatyöntekijöiden Liiton edustajat Mäntyniemessä torstaina 13. päivä lokakuuta. Mitalia luovuttamassa olivat liiton puheenjohtaja, sosionomi (YAMK), diakoni Saara Huhanantti, toiminnanjohtaja, TtM, diakonissa Tiina Laine ja asiamies, sosionomi (YAMK), diakoni Marko Pasma.

Kuva: Matti Porre/Tasavallan presidentin kanslia.

---

Pro diaconia -mitali

Pro diaconia -mitali on arvokas huomionosoitus henkilölle tai yhteisölle, joka on toiminnassaan tai päätöksenteossaan toiminut diakoniaa edistäen tai erityisellä tavalla lähimmäisenrakkautta toteuttaen. Mitali on kaksiosainen, johon kuuluu hopeoitu pöytämitali eli plaketti ja hopeoitu rintamerkki.

Mitalin on suunnitellut Assi Arnimaa-Leinonen ja se on valmistettu Kultakeskuksessa Hämeenlinnassa. Pro diaconia -mitali kuvaa auttavia käsiä, jotka voi nähdä myös rukoilevassa, ylistävässä tai siunaavassa asennossa. Kaaret kuvaavat rakkautta ja voimaa, jota ihminen saa ja jota hän edelleen käyttää toisten hyväksi.

Pro diaconia -mitali on otettu käyttöön vuonna 2022 Suomen evankelis-luterilaisen kirkon viettäessä Diakonian juhlavuotta. Juhlavuotena nostetaan esiin diakonian vihkimysvirkaa, ammatillista diakoniatyötä ja kaikkia diakonian toimijoita.

Lisätiedot:

Saara Huhanantti, puheenjohtaja saara.huhanantti@sekasin.fi, 040 171 8180
Tiina Laine, toiminnanjohtaja, tiina.laine@dtl.fi, 010 2190 303