Pro diaconia -ansiomitalit

Pro diaconia -ansiomitalit ja Pro diaconia -ansioristi (kuva alla) ovat tarkoitettu seurakuntien, kirkon, kristillisten järjestöjen tai vastaavien toimijoiden työntekijöiden huomioimiseen heidän diakonisesta toiminnastaan tai työstä diakoniatyön ja diakoniatyöntekijöiden hyväksi. Seurakuntien ja järjestöjen vapaaehtoisille ja yhteistyökumppaneille on Pro diaconia -mitali.

Palkitsemisen tulee olla harkittua, oikea-aikaista ja ansioihin nähden sopivaa. Palkitsemiset ovat tunnustuksia ansiokkaasta toiminnasta omalla ammattialalla tai luottamustehtävissä. On hyvä muistaa, että yleisesti kunniamerkkiin oikeuttavia ansioita ei voida saavuttaa kovin lyhyessä ajassa. Huomioimisessa ei ole myöskään tarpeen odottaa vuosikausia, jotta voidaan anoa korkeinta mahdollista ansiomitalia. Pronssisesta voi aloittaa ja ansioiden karttuessa esittää korkeampaa merkkiä.

Ansiomitali ei ole merkkipäivämuistaminen (syntymäpäivät, työssäolovuodet, eläkkeelle siirtyminen tms.), vaikka sen luovuttaminen saattaakin tapahtua merkkipäivään liittyen tai eläkkeelle siirtymisen yhteydessä. Palkitsemisessa tulee huomioida myös tasapuolisuus ansioituneiden toimijoiden kesken.

Esityksen ansiomitalin myöntämiseksi voi tehdä seurakunta, hiippakunta, kirkkohallitus, diakoniajärjestö tai muu toimija sekä Diakoniatyöntekijöiden Liiton osasto, jäsenistö tai puheenjohtajisto.

Esityksen ansioristin myöntämiseksi voi tehdä vain Diakoniatyöntekijöiden Liiton osasto, hallitus tai puheenjohtajisto.

Pronssisesta ja hopeisesta ansiomitalista on jatkuva haku ja mitali voidaan luovuttaa saajalleen sopivassa tilaisuudessa.

Kultaisen ansiomitalin esitys on tehtävä 1.6. mennessä ja mitali voidaan luovuttaa saajalleen aikaisintaan 1.9. Diakonian viran päivänä tai sen jälkeen.

Jokaisen myönnetyn mitalin mukana toimitetaan kunniakirja.

Hakemuksessa esitettyä ansiomitaliluokkaa voidaan laskea tai nostaa, kun ansioista esitetyt perustelut on arvioitu.

Ennen esityksen tekemistä, lue Pro diaconia -mitalin säännöt tästä linkistä.

Tee ansiomitaliesitys sähköisellä lomakkeella

Esityksen Pro diaconia -ansiomitalista voi tehdä tämän linkin lomakkeella (edelleenohjautuu kyselylomakkeeseen). Lähetettyä esitystä voi täydentää tai korjata ottamalla yhteyden liiton toimistoon.

Pro diaconia -ansiomitalien lunastushinnat 1.4.2023 alkaen: pronssinen 70 €, hopeinen 80 €, kultainen 90 € ja ansioristi 180 €. Toimituskulut lisätään.

Lisätiedot Diakoniatyöntekijöiden Liitosta 010 2190 300 tai toimisto@dtl.fi

Merkki- ja mitalirekisterin tietosuojaseloste.

Pro diaconia -ansiomitalien ja ansioristin kuvaus

Pro diaconia -ansiomitali muodostuu kolmesta luokasta; kultainen, hopeinen ja pronssinen ansiomitali. Mitalissa on neljästä sydämestä muodostuva diakonissan merkkiä mukaileva risti. Merkin halkaisija on 30 mm. Nauha on 30 mm leveä, väriltään metsänvihreä ja nauhan molemmilla reunoilla on valkoinen raita. Mitalien materiaalit ovat pronssi, sekä hopeoitu ja kullattu pronssi. Mitali on pakattu mitalirasiaan.

Pro diaconia -ansioristi on ns. Yrjön risti, jonka leveys ja korkeus on 40 mm. Ristin keskellä on neljästä sydämestä muodostuva diakonissan merkkiä mukaileva hopeoitu risti. Nauha on 30 mm leveä, väriltään metsänvihreä ja nauhan molemmilla reunoilla on valkoinen raita. Ansioristi on valmistettu hopeasta, jonka valkoinen osa on emaloitu. Mitali on pakattu mitalirasiaan.

Mitalit valmistetaan Kultakeskuksessa Hämeenlinnassa.

KUVAT: kultainen ansiomitali, ansioristi, kaikki mitalit