Akava: Maria Löfgren jatkaa Akavan puheenjohtajana

21.05.2024

Akavan liittokokous valitsi Maria Löfgrenin jatkokaudelle Akavan puheenjohtajana yksimielisellä päätöksellä. Kausi on nelivuotinen. Löfgren on toiminut Akavan puheenjohtajana marraskuusta 2022 alkaen. Hänen tavoitteenaan uudella kaudella on, että Akava on tulevaisuudessa työelämäuudistusten suunnannäyttäjä ja työmarkkinoiden edelläkävijä.

– Kiitän akavalaisia saamastani luottamuksesta. On kunnia-asia jatkaa työtä liittojemme kanssa ja jäsenkunnan paremman työelämän puolesta. Tavoitteenani on nostaa Akava asiantuntijoita ja esihenkilöitä koskevien työelämäuudistusten suunnannäyttäjäksi ja työmarkkinoiden edelläkävijäksi, sanoo Akavan puheenjohtaja Maria Löfgren.

– Hallitus muuttaa nyt työmarkkinatoiminnan rakenteita kovalla kiireellä ja ilman yhteisymmärrystä työmarkkinaosapuolten kanssa. Palkansaajien työelämätavoitteet ovat jääneet nykypolitiikassa pitkälti paitsioon. Vaalikausittain vaihteleva työmarkkinapolitiikka lisäisi epävarmuutta samalla, kun talouspolitiikassa peräänkuulutetaan pitkäjänteisyyttä, Löfgren toteaa.

– Konfliktit ja yksipuoliset uudistukset eivät saa jäädä pysyväksi tavaksi muuttaa suomalaisia työmarkkinoita. Jatkossa tarvitaan tiiviimpää yhteistä tilannekuvaa ja yhteistyötä yksityisten ja julkisten toimialojen välille. Muuta keinoa työmarkkinoiden vakaudelle ja luottamukselle ei ole kuin yhdessä tekeminen, sopiminen ja kunnioitus toisia kohtaan. Työmarkkinoista ei tule rakentaa vaalikausien aikajänteelle rakentuvaa poliittista temmellyskenttää, Löfgren jatkaa.

– Meneillään oleva työmarkkinamurros on myös mahdollisuus lisätä kiinnostusta ammattiliittojen jäsenyyttä kohtaan. Esimerkiksi paikallinen sopiminen edellyttää lisääntyessään vahvaa osaamista, ja siinä ammattiliittomme ovat jäsentensä tukena, Löfgren sanoo. 

– Tästä on hyvä jatkaa työtä akavalaisten puolesta yhdessä liittojemme kanssa. Olemme monialainen keskusjärjestö, jonka jäsenkunta on keskeisissä rooleissa johtamis-, esihenkilö- ja asiantuntijatehtävissä. Se tuo luonnollisesti mukanaan moniäänisyyttä, Löfgren toteaa.

– Tinkimätön tavoitteeni on, että tulevaisuudessa meidät tunnetaan aina selkeistä, perustelluista ja konkreettisista tavoitteista, joilla uudistamme työelämää ja joista liittomme voivat puhua moniarvoisesti, mutta yhtenäisellä äänellä. Kasvava jäsenistöstämme lisää vastuuta myös sisäisestä yhtenäisyydestä ja yhä moniarvoisemman yhteisömme tarpeiden huomioon ottamisesta, Löfgren jatkaa.

Löfgren on oikeustieteen kandidaatti. Hänellä on pitkä kokemus työstä Akava-yhteisössä eri tehtävistä sekä yksityissektorilta.

Löfgren nosti liittokokouspuheessaan esille hiilineutraalisuuteen siirtymisen osana Suomen talouskasvun varmistamista. Hän viittasi puheessaan tuoreeseen Oxford Economicsin laatimaan Akava Works -raporttiin EU:n ilmastopolitiikan vaikutuksista Suomen makrotalouteen.