D-day - diakonian viran päivä 2.9.2019

02.09.2019

Diakonian viran päivänä tuodaan esiin diakonian virkaa, virkaan vihkimystä, vihkimyksen merkitystä kirkolle ja virkaan vihityille.

Päiväksi on valittu Suomen kirkon ensimmäiseksi diakonissaksi vihityn Matilda Hoffmanin vihkimyspäivän 1.9.1872 mukaisesti syyskuun 1. päivää lähinnä oleva arkipäivä. Vuonna 2019 päivä on maanantai 2.9. Juhlapäivän kunniaksi kehoitetaan kaikkia diakonian virkaan vihittyjä ja kirkon tehtävissä palvelevia käyttämään vihreää virkapaitaa tai diakonissan pukua. Muualla, kuin kirkollisissa tehtävissä palvelevat voivat laittaa rintapieleensä diakonissan tai diakonin merkin tai kaulaan diakonian riipuksen, koska virkavaatteet eivät ole välttämättä sopiva työasu muissa, kuin kirkon töissä. Facebookissa voi halutessaan päivittää profiilikuvaansa vihreän pantapaitareunuksen päivän ajaksi menemällä Facessa osoitteeseen www.facebook.com/profilepicframes ja kirjoitamalla hakukenttään "virkapaita."

Päivä ei edellytä mitään spektaakkelia, mutta jos intoa riittää, niin ainahan voi järjestää jotain kivaa ex-tempore diakoniaväen tai koko työporukan tai seurakuntalaisten kanssa. Paikallislehdelle voisi tarjota jotain diakonia-aiheista juttua vaikka ihan tästä pukeutumis-teemasta, millaisia virkavaatteita diakoniatyöntekijöillä on. Pidetään päivä kuitenkin rentona sillä kyllä kaikkea muuta järjestettävää riittää.

PS: Mikä D-day? Päivän nimi D-day tarkoittaa tiettyä merkittävää päivää tai tärkeän tapahtuman aloituspäivää. Meille D tarkoittaa tietysti myös diakoniaa ja diakonian virkaa. Sisar Matilda ja hänen jälkeensä vihityt diakonissat olivat kehittämässä sairaanhoitoa ja diakoniatyötä sekä edistämässä naisten mahdollisuutta kirkon työhön. Vihkimys diakonian virkaan "palvelemaan Kristuksen kirkkoa aina ja kaikkialla" on kantanut heitä ja kantaa myös meitä. Vihkimyspäivä on todella d-day, merkittävä päivä.