#hyppy

Kirkon diakonian päivät. Lahti 13.-15.9.2018

Tuttua ja turvallista, uutta ja erilaista. Tänä vuonna päivät haluavat haastaa meitä pohtimaan toimintaamme ja tapojamme. Teemme hyppyjä eri tilanteisiin ja aina ei lusikoida valmiiksi pureskeltuja totuuksia. Hyppyjen aikana voimme tarkastella asioita meille ei niin tavanomaisesta näkökulmasta ja voimme peilata omaa työtämme ja työidentiteettiämme muiden kokemuksiin ja valintoihin. Päivien aikana on myös mahdollisuus erilaisiin kohtaamisiin tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Muutoksen keskellä on myös jotain pysyvää, joka ankkuroi meidät osaksi suurempaa kertomusta ja vuosituhansien jatkumoa. Päivät tarjoavat myös ikkunan kirkon diakoniaan vuonna 2018 uuden diakoniabarometrin tulosten ja seurakuntien kehittämishankkeiden kautta.

Ohjelma on alustava ja muutokset ovat mahdollisia. Ohjelma tarkentuu aiheiden ja alustajien sekä esiintyjien osalta. Kirkon diakonian päivien 2018 ohjelmarunko noudattelee pääsääntöisesti Turun päivien 2016 ohjelmaa.

Torstai 13.9. Ristin kirkko

Ilmoittautuminen Ristin kirkossa on avoinna klo 10-13, lounas samassa paikassa klo 11-13. Matkatavarat kannattaa jättää tullessa oman hotellin matkatavarasäilytykseen, sillä kirkon kulmilla on niukalti säilytystilaa.

Lähtöpuomilla

klo 13.00 Alkuhyppy diakonian päiville. Tervetuloa, Saara Huhanantti. Rohkeudesta heittäytyä tutusta ja turvallisesta johonkin uuteen ja tuntemattomaan keskustelevat Afghanistanissa elämäntyönsä tehnyt lääkäri Leena Kaartinen ja pastorin töistä kansanmusiikin opettajaksi siirtynyt Terho Asikainen. Musiikkia Radio Must Orchestra.

klo 14.30 Hyppytunti. Kahvitauko.

klo 15.30 Ilohyppy. Petty Pilgrims konsertti. Petty Pilgrims on kauniisti ikääntynyttä folk-musiikkia soittava yhtye. AP Sarjanto: mandoliini, huuliharppu, bodhran, tenoribanjo, laulu; Ilona Jokiranta: viulu, laulu; Jaakko Heinimäki: banjo, oktaavimandoliini, laulu; Terho Asikainen: viulu, laulu; Tuomas Laitila: kontrabasso, laulu.

klo 16.30 Hyppy hotelliin. Majoittuminen oman varauksen mukaisesti. Päivällinen omaan tahtiin, omavalintaisesti ja omakustanteisesti.

klo 19.30 Riemuhyppy. Messu Ristin kirkossa. Mukana Lahden diakoniaväki, saarna Kai Henttonen.

klo 21.00 Iltahyppy. Kirkkopalveluiden diakoniaväelle tarjoama ohjelmallinen ja vapaamuotoinen ilta keskustassa.

Perjantai 14.9. Sibeliustalo

klo 9.00 Ovet avataan. Näyttelyt avataan Puusepänsalissa. Näyttelyssä mukana Sacrum, KUA, kirjankustantajia, kristillisiä järjestöjä ym.

Perjantai on "vihreä päivä" ja pukukoodina on vihreä virkapaita, kauluri tai tunika sopivasti rennon vaatetuksen kanssa (ei tarvitse olla tumma puku päälllä). Diakonissoilla toki klassinen diakonissan puku. Tänään näytetään väriä lahtelaisille Sibeliustalossa ja torilla.

Vauhtimäessä

klo 9.30 Aamuhartaus pääsalissa.

klo 10.00 Hyppy verkossa. Viestintä on tekoja teot ovat viestintää. Asiaa viestinnästä, trolleista, vaihtoehtoisen totuuden levittäjistä jne. Mukana viestinnän ammattilaisia mm. Tampereen hiippakunnan viestinnän asiantuntija Tuulia Matilainen ja Lahden srk-yhtymän viestintäpäällikkö Maritta Roslakka.

klo 12.00 Hyppytunti. Lounas Metsähallissa.

klo 13.00 Hyppy avoimeen tilaan. Maailman suurin diakoninen Open Space käynnistyy. Open Spacen avulla voidaan nostaa esiin, hahmottaa ja jäsentää asiakokonaisuuksia ja vaihtaa kokemuksia tilanteissa, joissa on paikalla hyvin erilaisiakin ihmisiä. Kyse ei ole tiukasti strukturoidusta tekniikasta, vaan vapaamuotoisesta keskustelevasta toiminnasta omien kiinnostusalueiden mukaisesti. Open Spacessa keskustelut alkavat ja loppuvat siten kuin keskusteltavaa on ja asiaa riittää. Kahden jalan laki tarkoittaa sitä, että keskusteluissa kukin liikkuu oman mielenkiinnon mukaan. Aiheina mm. seurakunnan rakentaminen yhdessä ja vapaaehtoistoiminta, työntekijäroolien pohdintaa improvisaatioden kautta, mitä on toimintakulttuurin muutos ja miten toteutetaan toiminnan uudelleen organisointi, sote ja diakonia, ihmisoikeuskysymykset, KUA ja toimintapiste. Yhteislaulumahdollisuuskin löytyy. Päiväkahvit juodaan tapahtuman aikana omaan tahtiin Metsähallissa ja tämäkin on yksi osa Open Spacea teemalla kohtaamisia kollegoiden kanssa. Open Space on kirjaimellisesti avoin tila ja jokainen voi liikkua vapaasti aihealueesta toiseen tai pysyä samassa keskustelussa koko työskentelyn ajan. Siksi ilmoittautuessa ei kysytä erikseen "kanavia," joihin haluttaisiin osallistua. Näin jokainen voi osallistua mihin haluaa, eikä ole pakko mennä ohjelmakanavaan, joka ei kiinnosta. Open Spacessa mukana muun muassa FT, sosiaali- ja terveyspolitiikan yliopistonlehtori Liina-Kaisa Tynkkynen, teatteri-ilmaisun ohjaaja Tytti Jäppinen, Tiina Saarela ja Irene Nummela KDS:stä, Kirkkopalveluista Ilkka Kalmanlehto ja asiantuntija Airi Raitaranta Tampereen hiippakunnasta ja monta muuta...

klo 14.30 Siirtyminen Lahden torille (Alatori).

klo 15.00 Hyppy torille. Aiheena "Tekoja ihmisarvon puolesta." Mukana piispa Matti Repo, KUA, Arvokärryt, paikallisia diakoniatyöntekijöitä, sinä, minä ja lahtelaisia...

klo 16.00 Hyppy hotelliin. Valmistautuminen illalliselle.

klo 18.00 Hyppy erilaisuuteen. Tule toisenlaisena -illallinen Sibeliustalossa naamiaisteemalla. Pukeudu rohkeasti naamiaispukuun tai ehosta itseäsi hienovaraisesti. Pienikin muutos päivän lookkiin on hieno juttu! Illan aikana hyvää ruokaa, juomaa, pientä yllätysohjelmaa sekä "kirkkovaltuutettu Ripatti soittaa levyjä." Lahtelainen kirkkovaltuutettu, eläkkeellä oleva radiotoimittaja Tapani Ripatti on tuttu mm. Ocsid, Tri Patti's partyline ja Yövuoro ohjelmista.

klo 20.30 Hiljaisuuden lauluja Ristin kirkossa. Mukana Lahden diakoniatyöntekijöitä.

Illan virkuille omatoimiohjelmaa kaupungilla. Pari menovinkkiä paikallisiin menomestoihin päivitetään tälle sivulle kevään/kesän aikana.

Lauantai 15.9. Sibeliustalo

Klo 9.00 Ovet avataan. Näyttelyt avataan Puusepänsalissa. Näyttelyssä mukana Sacrum, KUA, kirjankustantajia, kristillisiä järjestöjä ym.

Klo 9.00-10.00 Ilmoittautuminen on avoinna vain lauantaipäivään osallistuville.

Hyppyrissä

Klo 10.00 Hyppy luulosta tietoon. Aamuhartaus. Diakoniabarometri 2018 tulosten esittely. Diak ylemmän amk-opintojen opiskelijat.

Klo 11.00 Lounas. Jälkiruokana Dtl 60 v kakkukahvit.

Klo 12.00 Hyppyjä uudenlaiseen toimintatapaan. Videon, musiikin ja lyhyiden infojen kautta tutustumme erilaisiin kehittämishankkeisiin kirkossa. Mukana mm. Yhteinen keittiö Kajaanista, LapsiArkki Kuhmosta, Vaha-hanke Seinäjoelta sekä Paja-hanke Keravalta ja Ylöjärveltä.

klo 13.00 Välihyppy. Pieni tauko.

klo 13.30 Hyppy yhteiseen palveluun. Yhteisvastuukeräys 2019 startti. Keräyksen suojelijan tervehdys. YV:n ja KUA:n tarjoamassa kiitoskonsertissa Club For Five.

Telemark alastulo

klo 15.00 Vuoden diakoniatyöntekijä, diakonian ansiomerkillä palkitut, seuraavat päivät ja matkaan siunaaminen. Mukana piispa Kaarlo Kalliala.

klo 16.00 Kiitos ja näkemiin. Turvallista kotimatkaa.

 

Jäsjestelyissä mukana Diakoniatyöntekijöiden Liitto, Kirkkohallitus/KDS, Kirkkopalvelut, Kirkon ulkomaanapu, Lahden diakonialaitos, Lahden seurakuntayhtymä ja Tampereen hiippakunta.