#hyppy

Kirkon diakonian päivät. Lahti 13.-15.9.2018

Tuttua ja turvallista, uutta ja erilaista. Tänä vuonna päivät haluavat haastaa meitä pohtimaan toimintaamme ja tapojamme. Teemme hyppyjä eri tilanteisiin ja aina ei lusikoida valmiiksi pureskeltuja totuuksia. Havainnoi, oivalla ja haasta itseäsi sen sijaan, että haastat vieruskaveriasi. Hyppyjen aikana voimme tarkastella asioita meille ei niin tavanomaisesta näkökulmasta ja voimme peilata omaa työtämme ja työidentiteettiämme muiden kokemuksiin ja valintoihin. Päivien aikana on myös mahdollisuus erilaisiin kohtaamisiin tuttujen ja tuntemattomien kanssa. Muutoksen keskellä on myös jotain pysyvää, joka ankkuroi meidät osaksi suurempaa kertomusta ja vuosituhansien jatkumoa. Päivät tarjoavat ikkunan kirkon diakoniaan vuonna 2018 uuden diakoniabarometrin tulosten ja seurakuntien kehittämishankkeiden kautta. Kirkon diakonian päivien 2018 ohjelmarunko noudattelee pääsääntöisesti Turun päivien 2016 ohjelmaa.

Päivien ohjelma ja opaskartta julkaistaan sähköisenä tällä nettisivulla. Osallistuja saa nimikorttinsa kääntöpuolelle painettuna päivien yksinkertaistetun ohjelman, josta on helppo katsoa nopeasti seuraava tapahtuma ja kellonaika, tarkempi ohjelmaesittely on vain täällä netissä. Emme paina vanhaan malliin neliväristä, kiiltäväpintaista ohjelmakirjaa, sillä tekemällä mahdollisimman monta asiaa sähköisesti vältämme turhaa painotyötä ja toimimme vähän ekologisemmin. Muovisen nimikorttikotelon voi palauttaa keräyspisteeseen lauantaina kotiin lähtiessä. Päivien teema kutsuu tekemään rohkeita hyppyjä. Jos netissä toimiminen on Sinulle vierasta, ota silti rohkeasti härkää sarvista ja tee hyppy nettimaailmaan.

INFO:

Tapahtumapaikkojen opaskartta (Google Maps).

Lahden kaupungin karttapalvelu.

Sibeliustalon tilat.

Esteettömyys Ristinkirkossa ja Sibeliustalossa.

Ruokailut.

 
HUOM! Sibeliustalon ympäristön parkkialueet muuttuvat maksulliseksi 3.9.2018 alkaen. Pysäköinnin hinta on 1 € ensimmäiseltä tunnilta, seuraavat tunnit 0,50 €. Pysäköinti on maksullista arkisin klo 8-18 välisenä aikana. Iltaisin ja viikonloppuisin pysäköinti satama-alueella on maksutonta. Sibeliustalon edessä on kaksi parkkikiekollista 15 minuutin pysäköintipaikkaa talossa asioiville. Aluetta valvoo Lahden Pysäköinti.
 
KOMMENTOI JA OSALLISTU KESKUSTELUUN Twitterissä #diakonia tai Facebookissa Kirkon diakonian päivien sivulla. Lisää hashtag #diakonia myös muihin tapahtumaa koskeviin sosiaalisen median postauksiin. Näin diakonia saa laajempaa näkyvyyttä ja keskusteluihin voivat osallistua hekin, jotka eivät ole päässeet mukaan Kirkon diakonian päiville.
 

OHJELMA

Torstai 13.9. Ristinkirkko

Huomioi saapumisessasi seuraavaa:
 
  • Ilmoittautuminen Ristinkirkossa on avoinna klo 10-13. Tilaa on vähän, mutta sopivasti ja jonottaessa maltti on valttia.
  • Lounas on Ristinkirkon alakerrassa klo 10.30-13. Koska Ristinkirkon alakerran lounastilaan eivät kaikki mahdu kerralla, pyydetään osallistujilta kärsivällisyyttä ja joustavuutta. Jos ruokailuun on pitkä jono, voi siirtyä ensin ilmoittautumaan ja päinvastoin. Aikaa on kuitenkin runsaasti ennen ensimmäisen tilaisuuden alkua, mutta viimetinkaan ei kannata tuloaan järjestää, jotta ehtii ilmoittautua ja ruokailla rauhassa.
  • Matkatavarat kannattaa jättää tullessa oman hotellin matkatavarasäilytykseen, sillä kirkon kulmilla on niukalti säilytystilaa.
Lähtöpuomilla
klo 13.00 Alkuhyppy diakonian päiville. Ristinkirkon kirkkosali. Tervetuloa, Dtl:n puheenjohtaja Saara Huhanantti ja Diakonian ja sairaalasielunhoidon johtaja Petri Määttä. Rohkeudesta heittäytyä tutusta ja turvallisesta johonkin uuteen ja tuntemattomaan keskustelevat Afghanistanissa elämäntyönsä tehnyt lääkäri Leena Kaartinen ja pastorin töistä kansanmusiikin opettajaksi siirtynyt Terho Asikainen. Mitä rohkeus heittäytyä kohti uutta ja ehkä epävarmaakin tarkoittaa Sinulle? Musiikkia Terho Asikainen ja Sonja Tissari sekä Radio Must Orchestra.
 
klo 14.30 Hyppytunti. Kahvitauko.
Viime hetki käydä ilmoittautumassa päiville.
 
klo 15.30 Riemuhyppy. Salvadorilainen kansanmessu Ristinkirkossa. Sanan ja sakramentin hoidossa. Mukana Lahden seudun diakoniaväkeä, Keski-Lahden seurakunnan bändi, saarna kirkkoherra Miikka Hämäläinen.
 
klo 16.30 Hyppy hotelliin. Majoittuminen oman varauksen mukaisesti. Päivällinen omaan tahtiin, omavalintaisesti ja omakustanteisesti.
 
klo 17.00-19.00 Avoimet ovet Lahden Diakonialaitoksen diakoniapalveluissa (Ahvenistonkatu 2, 4. krs), jossa voi tutustua osallisuutta ja hyvinvointia edistävään toimintaan. Samalla voi vuokrata perjantain illallisiin naamiaisasuja (1-5 €) Theatrum Olgan mahtavasta pukuvarastosta. Asujen palautus lauantaina DILA:n messuosastolle Sibeliustaloon.
 
klo 19.30 Ilohyppy. Petty Pilgrims konsertti Ristinkirkossa. Muutosten ja hämmennyksenkin keskellä unohdamme heposti, että meillä on niin paljon koettavaa, jaettavaa ja iloittavaa yhteisestä ihmisyydestämme. Ja nämä kokemukset voimme kääntää voimavaroiksemme. Petty Pilgrims on kauniisti ikääntynyttä folk-musiikkia soittava yhtye. AP Sarjanto: mandoliini, kitara, huuliharppu, bodhran, laulu; Ilona Jokiranta: viulu, laulu; Jaakko Heinimäki: banjo, mandoliinit, laulu; Terho Asikainen: viulu, mandoliini laulu; Markus Asunta: tinapilli, irlantilainen puuhuilu, kitara, laulu.
 
klo 21.00 Iltahyppy jatkoille. Torstai-illan riemukas Iltahyppy karistaa viimeisetkin synkkyydet mielestä, sillä nyt saa nauraa! Nykypäivän trubaduuriyhtyeeksi itseään tituleeraava Kalevauva.fi on koonnut biisiensä sanoitukset suoraan kansan suusta: vauva.fi-foorumilta. Vietä mukava ilta vanhojen tuttujen seurassa ja tapaa koko joukko uusia. Iltaa isännöi Kirkkopalvelut, Kotimaanapu ja Vapaaehtoistyö.fi. Paikkana Sokos-hotelli Lahden Seurahuone.
 

Perjantai 14.9. Sibeliustalo

Perjantai on "vihreä päivä" ja pukukoodina on diakonian virkaan vihityillä vihreä virkapaita, kauluri tai tunika sopivasti rennon vaatetuksen kanssa (ei tarvitse olla tumma puku päälllä). Diakonissat voivat pukeutua diakonissan pukuun tai käyttää diakonissan paitaa. Tänään näytetään väriä lahtelaisille Sibeliustalossa ja torilla, sillä 1.9. tuli kuluneeksi 146 vuotta ensimmäisestä diakonissavihkimyksestä Suomen kirkossa, kun Mathilda Hoffman eli sisar Matilda vihittiin diakonissaksi 1.9.1872 Viipurin diakonissalaitoksen palvelukseen. Viipurin diakonissalaitos tunnetaan nykyisin nimellä Lahden Diakonialaitos.

Klo 9.00 ovet avataan. Messuosasto avataan. Mukana: Aurinko Kustannus Oy, Diakonia ry, Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy, Diakoniatyöntekijöiden Liitto ry, Erja Raittinen Oy, Kansan Raamattuseuran Säätiö, Kela, Kirkkohallitus/KDS, Kirkkohallitus/Liikkuva seurakunta, Kirkkopalvelut ry, Kirkon Ulkomaanapu, Kotimaa Oy, Kotimaanapu ja Vapaaehtoistyo.fi, Lahden Diakoniasäätiö, Lasten Keskus ja Kirjapaja Oy, M&V Software, Osuuskunta Pyhävaate, Perussanoma Oy, Pesäpuu ry, Sininauhaliitto, Suomen Merimieskirkko ry, Uusi Tie.

Vauhtimäessä
klo 9.30 Aamuhartaus pääsalissa (pääsalin ovet avataan klo 9:15).
Aamuhartaudessa lauletaan virsi 525 Suurempi kuin sydämeni (linkki virteen).
 
klo 10.00 Hyppy verkossa. Diakonia on viestintää. Miten kerromme siitä, mitä diakonia on? Miten kertomamme on tullut kuuluksi? Mukana työpajassa mm. diakoniatiedottaja Eila Jaakola Helsingistä, johtava diakoniatyöntekijä Virve Valkeavuori Hollolasta, viestinnän tutkija ja toimittaja Taneli Heikka ja Tampereen hiippakunnan viestinnän asiantuntija Tuulia Matilainen.
 
Ennen lounaalle siirtymistä info jatko-ohjelmasta.
 
klo 12.00 Hyppytunti. Lounas Metsähallissa.
 
klo 13.00 Hyppy avoimeen tilaan. Maailman suurin diakoninen Open Space käynnistyy. Open Spacen avulla voidaan nostaa esiin, hahmottaa ja jäsentää asiakokonaisuuksia ja vaihtaa kokemuksia tilanteissa, joissa on paikalla hyvin erilaisiakin ihmisiä. Kyse ei ole tiukasti strukturoidusta tekniikasta, vaan vapaamuotoisesta keskustelevasta toiminnasta omien kiinnostusalueiden mukaisesti. Open Spacessa keskustelut alkavat ja loppuvat siten kuin keskusteltavaa on ja asiaa riittää. Kahden jalan laki tarkoittaa sitä, että keskusteluissa kukin liikkuu oman mielenkiinnon mukaan. Aiheina mm. seurakunnan rakentaminen yhdessä ja vapaaehtoistoiminta, työntekijäroolien pohdintaa improvisaatioden kautta, mitä on toimintakulttuurin muutos ja miten toteutetaan toiminnan uudelleen organisointi, sote ja diakonia, ihmisoikeuskysymykset, KUA ja toimintapiste. Päiväkahvit juodaan tapahtuman aikana omaan tahtiin Metsähallissa ja tämäkin on yksi osa Open Spacea teemalla kohtaamisia kollegoiden kanssa. Open Space on kirjaimellisesti avoin tila ja jokainen voi liikkua vapaasti aihealueesta toiseen tai pysyä samassa keskustelussa koko työskentelyn ajan. Siksi ilmoittautuessa ei kysytä erikseen "kanavia," joihin haluttaisiin osallistua. Näin jokainen voi osallistua mihin haluaa, eikä ole pakko mennä ohjelmakanavaan, joka ei kiinnosta. Hyppää rohkeasti avoimeen tilaan ja osallistu keskusteluun.
 

Aiheet, paikat ja keskusteluttajat

  1. Hyppy tuntemattomaan. Moka on lahja! Miten töissä menee? Irtoaako ideoita? Löytyykö luovuutta? ”Moka on lahja”, on yksi improvisaation perusperiaatteista. Voisiko mokaaminen olla lahja työelämässäkin? Tule testailemaan tätä improvisaatiosta tuttua ajatusta käytännössä, ja tutkimaan, mitä siitä voisi työelämään ammentaa. Mukana kirkkoteatteriohjaaja Tytti Jäppinen. Pääsali.
  2. Hyppy yhteiseen toimintaan. Aiheena vapaaehtoistoiminta ja seurakunnan rakentaminen yhdessä. Mukana Irene Nummela ja Ilkka Kalmanlehto sekä lahtelaisia vapaaehtoistoimijoita. Kokoustila Kuusi, kongressisiipi.
  3. Hyppy muutokseen. Aiheena uudelleen organisoituminen ja toimintakulttuurin muutos. Mukana Petri Määttä ja Tiina Saarela. Kokoustila Haapa, kongressisiipi.
  4. Hyppy dialogiin. Aiheena D-Areena -työskentely. Mukana Lahden Diakonialaitoksesta Anne-Maria Karjalainen ja Lasse Kantola. Puusepänsali 2. krs.
  5. Hyppy hyvän tekemiseen. Toiminnalliset avoimet tilat, joissa pääset myös tekemään konkreettisesti hyvää. Kirkon Ulkomaanavun järjestämä toimintapiste on KUA:n esittelypisteellä messuosastolla. Seija Puusaaren ja Riikka Myllyksen kanssa tehdään käsitöitä Metsähallissa 1. parven tasanteella. Seijan ja Riikan Open Spacessa on tarjolla yhteisiä lankoja ja puikkoja ja voit tuoda myös oman käsityösi mukana. Käsitöitä tehden jaetaan vinkkejä ja ideoita, miten käsityöt voivat palvella diakoniatyötä. Käsityöpistettä ovat tukeneet Suomen perinnetekstiilit, Pitsi ja Palmikko ja Megamyynti Areena.
  6. Hyppy kohtaamiseen. Tämän tilan aiheena on sinä ja minä. Vapaamuotoinen kohtaaminen vanhojen ja uusien kollegoiden kanssa. Ajatusten ja kuulumisten vaihtoa kahvikupposen äärellä eli tässä kohtaa on mahdollisuus nauttia päiväkahvit. Kohtaamisissa mukana Sirpa Hytönen. Paikkana Metsähalli.
 
klo 14.30 Siirtyminen Lahden torille. Pohdi matkalla mitä näet ja huomaat, millaisia havaintoja teet? Millainen työväline havainnointi on diakoniatyössä? Jatka havainnointia torilla.
 
klo 15.00 Hyppy torille. Aiheena "Tekoja ihmisarvon puolesta." Mukana piispa Matti Repo, KUA, DILA, Liikkuva seurakunta, Arvokärryt, paikallisia diakoniatyöntekijöitä, sinä, minä ja lahtelaisia. Musiikkia Miikka Kallio ja Heidi Pakarinen.
 
klo 16.00 Hyppy hotelliin. Valmistautuminen illalliselle.
 
klo 18.00 Hyppy erilaisuuteen - havahdu toiseuteen. Tule toisenlaisena -illallinen Sibeliustalossa (pääovi avataan klo 17:30). Pienikin muutos päivän lookkiin on hieno juttu! Pukeudu rohkeasti naamiaispukuun tai ehosta itseäsi hienovaraisesti. Tarjolla on hyvää ruokaa ja pientä yllätysohjelmaa. Lahden kaupungin tervehdyksen tuo kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau. Illan aikana "kirkkovaltuutettu Ripatti soittaa levyjä." Illalliselle kuuluu tervetulomalja, tujummat juomat saa omakustanteisesti Metsähallin baarista. Illan seremoniamestarina häärivät Tytti ja Teemu Jäppinen. Tilaisuus päättyy n. klo 20.
 
klo 20.30- n. 21 Hiljaisuuden lauluja Ristinkirkossa. Mukana Miikka Kallio, Pirjo Kuikka ja Petri Määttä.
 

Illan virkuille omatoimiohjelmaa kaupungilla. Illan jatkot ravintola Teerenpelissä (Vapaudenkatu 20) New York teemalla. Muita vaihtoehtoja mm. Sport & music bar Elmo (Aleksanterink. 6), jossa Mika Rämä soittaa suomirockia akustisesti asenteella klo 22 alkaen. Club Chicago (Vesijärvenkatu 11) rockia ja discoa 04 saakka. Dublin Irish Pub (Vapaudenkatu 16) tarjoaa irkkumeininkiä biljardin tai lautapelien ääressä tai vauhdikkaammin Dublin Night -klubissa klo 23 alkaen. Lisää menopaikkoja Visit Lahti-sivulta.

 

Lauantai 15.9. Sibeliustalo

Klo 9.00 ovet avataan. Messuosasto avataan. Mukana: Aurinko Kustannus Oy, Diakonia ry, Diakonia-ammattikorkeakoulu Oy, Diakoniatyöntekijöiden Liitto ry, Erja Raittinen Oy, Kansan Raamattuseuran Säätiö, Kela, Kirkkohallitus/KDS, Kirkkohallitus/Liikkuva seurakunta, Kirkkopalvelut ry, Kirkon Ulkomaanapu, Kotimaa Oy, Kotimaanapu ja Vapaaehtoistyo.fi, Lahden Diakoniasäätiö, Lasten Keskus ja Kirjapaja Oy, M&V Software, Osuuskunta Pyhävaate, Perussanoma Oy, Pesäpuu ry, Sininauhaliitto, Suomen Merimieskirkko ry, Uusi Tie.

Klo 9.00-10.00 Ilmoittautuminen on avoinna vain lauantaipäivään osallistuville.

Hyppyrissä
Klo 10.00 Hyppy luulosta tietoon. Aamuhartaus. Diakoniabarometri 2018 tulosten esittely. Diak ylemmän amk-opintojen opiskelijat Päivi Isomäki, Veera Wallenius, Päivi Salojärvi ja Johanna Lehmusmies sekä ohjausryhmästä Titi Gävert, Jouko Porkka ja Mikko Malkavaara. Osallistu keskusteluun diakoniabarometristä somessa #diakonia tai #diakoniabarometri.
 
Klo 11.00 Lounas. Jälkiruokana Dtl 60 v kakkukahvit.
 
Klo 12.00 Hyppyjä uudenlaiseen toimintatapaan. Videon, musiikin ja lyhyiden infojen kautta tutustumme erilaisiin kehittämishankkeisiin kirkossa. Mukana Yhteinen keittiö Kajaanista, LapsiArkki Kuhmosta, Vaha-hanke Seinäjoelta, Vanhemmuuden kaari Jyväskylästä sekä Paja-hanke Keravalta ja Ylöjärveltä. Hank­kei­den tar­koi­tuk­se­na on luo­da jo­tain uut­ta tai ke­hit­tää ole­mas­sa ole­vaa jol­lain ta­voin pa­rem­mak­si. Kaikkea ei tarvitse keksiä itse ja kehittää tyhjästä, jos joku muu on jo löytänyt toimivia ratkaisuja. Mitä me voimme oppia näistä hankkeista? Olisiko näissä jotain kotiinvietävää omaan seurakuntaan?
 
klo 13.00 Välihyppy. Pieni tauko.
 
klo 13.30 Hyppy yhteiseen palveluun. Yhteisvastuukeräys 2019 startti. Keräyksen suojelijan tervehdys. Club For Fiven konsertin tarjoaa kiitoksena kaikille yhteiseen palveluun osallistuneille YV ja KUA.
 
Telemark alastulo
klo 15.00 Vuoden diakoniatyöntekijä, diakonian ansiomerkillä palkitut, Erityisnuorisotyön palkinto, seuraavat päivät ja matkaan siunaaminen. Mukana piispa Kaarlo Kalliala, Tiina Laine Diakoniatyöntekijöiden Liitosta sekä Kalle Kuusimäki ja Mikko Mäkelä kirkkohallituksesta.
 
klo 16.00 Kiitos ja näkemiin. Turvallista kotimatkaa.

 

Voit halutessasi palauttaa osallistujakortin, muovitaskun ja kaulanauhan ulko-oven luona olevaan kierrätyspisteeseen.

Järjestäjä pidättää oikeuden ohjelmamuutoksiin.

 

Järjestelyissä mukana Diakoniatyöntekijöiden Liitto, Kirkkohallitus/KDS, Kirkkopalvelut, Kirkon Ulkomaanapu, Lahden Diakonialaitos, Lahden seurakuntayhtymä ja Tampereen hiippakunta.